AnasayfaEntomolojiMeyve-Bağ Bitkileri

Armut Psillidi (Cacopsylla pyri L.)

Türkçe ismi: Armut Psillidi 

Bilimsel ismi: Cacopsylla pyri L. (Homoptera: Psyllidae)

psyllidaeNasıl bir böcektir ?

Erginler, genel olarak açık kahverengi, sarımsı-turuncu kahve renkli ve 2 mm boydadır.  Kanatları saydam olup, abdomen üzerinde çatı şeklinde katlanmış durumdadır. Uçabildikleri gibi, sıçrayabilirler. Yumurtaları oval, yeni bırakıldığında krem-beyaz, açılmaya yakın sarı renklidirler. Yumurta bir sap ile bitkiye bağlanır. 

Nasıl yaşamaktadır ?

Kışı ergin olarak ağaçların kabuk çatlakları, yarıkları gibi korunaklı yerlerde geçirirler. Baharda yumurtalarını tomurcuk dibindeki sürgünlere,yaprak saplarına,çiçek sapları vb. yerlere bırakırlar.  Beş nimf dönemi geçirerek ergin hale geçerler. Nimfler yaprak altında orta damara yakın olarak ve tatlı madde içinde gelişirler. Yaz erginleri uçamaz; yumurtalarını yaprakların yakınına ve taze uçlara bırakırlar. Beslenme için genç ve sulu dokuları tercih ederler. Yılda 3-4 döl verebilirler.

Zarar şekli nasıl olmaktadır ?

Bu zararlının nimfleri, esas olarak yapraklarda ve sürgünlerde beslenerek zararlı olur. Yoğun bulaşmalarda ağaçların gelişmesi durur, yaprak ve meyve dökülmeleri, meyve şekil bozuklukları meydana gelir. Birkaç yıl tekrarlayan yoğun bulaşmaları takiben ağaçların dallarında veya tümünde ölüm meydana gelir. Salgıladıkları tatlı maddeler üzerinde de solunum ve foto sentezi engelleyen, ağaca genel bir zayıflık veren ayrıca meyvelerin pazar değerini düşüren fumajin oluşur. Özellikle ara ziraatı (sebze, bostan gibi) yapılan, bu nedenle sık sulanan bahçelerde zarar daha fazla olur. Ateş Yanıklığı hastalığının vektörlüğünü yaptıkları da tespit edilmiştir.

Bilinen Konukçuları:

Armut ve yabani armut ağaçlarıdır.

Mücadelesi:

Armut bahçelerinde ara ziraatı yapılmamalıdır. Zararlıya karşı dayanıklı armut çeşitleri yetiştirilmelidir. Budama ve gübrelemeye özen gösterilmelidir. İlaçlama zamanı ise yumurtaların tamamının açılıp, 2. ve 3. nimf dönemlerinin görüldüğü zaman, sürgünlerin % 15’nde bulaşma olduğu zaman ilaçlamaya başlanmalıdır. Her sürgünde bir birey görüldüğü zaman o sürgün bulaşık kabul edilir.

Mart ayından itibaren yapılmaya başlanan kontrollerde, kışlayan döl erginlerinin bıraktığı yumurtaların hemen tamamının açılıp 2. ve 3. dönem nimfler görülmeye başladığı, tatlımsı madde akıntısının başlamadığı ve doğal düşmanların fazla bulunmadığı zamanda yapılan bir ilaçlama yeterli olmaktadır. Ancak nimflerin salgıladığı tatlımsı madde akıntısının görülmesi ve giderek artması halinde, ilaçlama için geç kalınmış demektir. Bu zamandan sonra ilaçlama yapmayınız ! Gereksiz bir uygulamadır. 

İlkbahar ilaçlaması yapılmamış ve yazın yoğun bulaşmalar olmuşsa, doğal dengeyi korumaya ve hasat ile ilaçlama arasında güvenli zaman aralığını bırakmaya özen göstererek yaz ilaçlamaları yapılabilir.

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁

Şükrü Kaynaş

Ne zaman fark edebiliriz acaba ? Zararlılar ve hastalıklar ile mücadele ettiğimizi zannedip, önümüze konulan bir besinin sadece kimyasaldan ibaret kansorejen bir madde olduğunu...

5 Yorum

    1. İlginiz için teşekkürler. Etkin mücadelesini yazarak belirtebilirsiniz paylaşmanızda sakınca yoktur.

      Saygılarımla.

  1. Saygılar bizden Hocam. Kışlık erginlerini yok etmeden kasım da. hava şubat ayında 10 derecenin üzerinde olan 2. günde ergin ve yumurta mücadelesine başlayıp, taç yaprak ta nimf, tam çiçekten 15-20 gün sonra yazlık ergin mücadelesi toplu hale yapılmadığı taktirde. çok değil 5 seneye ilaç maliyeti %70 i geçeçek hocam.
    başarı sağladığımız yerler oldu ama toplu mücadele yoksa hiç boşuna uğraşmasın çiftçimiz…

  2. Yeni bi uygulama su ile atılabilen zeolit bu sorunu büyük ölçüde çözüyor …hem organik bir madde deneyin..

  3. 1 TONA NE KADAR KULLANILIYOR MALİYETİ VE ETKİSİ HAKKINDA DA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım :(