Elma Gövde Kurdu (Synanthedon myopaeformis)

Türkçe ismi: Elma Gövde Kurdu

İngilizce ismi: Red-belted Clearwing

Bilimsel ismi: Synanthedon myopaeformis  (Lepidoptera: Sesiidae)


Synanthedon myopaeformis  (Lepidoptera: Sesiidae) – Zararlının elma ağacında ki pupa olarak görüntüsü

Nasıl bir böcektir ?

Kelebekleri küçük, koyu lacivert-siyah renkte olup saydam olan kanatlarıyla arıya benzerler. Baş koyu siyah renkte, antenler ip şeklinde olup vücut rengindedir. Prothorax’ın her iki yanında, altta turuncu renkte iki leke vardır. Bacaklar lacivert renklidir. Kanat açıklığı dişilerde 16-24 mm, erkeklerde ise 16-19 mm’ dir. Abdomen lacivert-siyah renkte olup 4’üncü segment turuncu renktedir. Yumurta oval, kirli sarı, altınımsı renkte ve üzeri altıgenlerden meydana gelmiş desenlerle kaplıdır. Larva, 16-24 mm uzunluğunda olup pembeye kaçan açık kahverengi-krem renklidir. Pupa, kahverengi-lacivert, metal parıltılı, 4’ üncü segment turuncu renklidir.

Nasıl yaşamaktadır ?

Kışı; konukçu meyve ağacının gövde ve kalın dallarının kabuk altlarında, beslendikleri yerde, diyapoz (uyku) halinde çeşitli larva dönemlerinde geçirirler.  İlkbaharda aktif hale geçen larvalar, en çok bu dönemde zarar meydana getirirler. Nisan haziran aylarından itibaren açtıkları oyuklarda kabuk yüzeyine yakın olarak, kokon içinde pupa olurlar. Çıkış sırasında erginler pupa gömleklerini de beraberinde sürükleyerek, galeri ağzında yarısı içeride, yarısı dışarıda olmak üzere bu pupa gömlekleri görülür. Ergin çıkışları iklim koşullarına bağlı olarak nisanın son haftasından eylül sonuna  kadar devam eder. Çıkıştan 4-6 gün sonra gövdedeki yarık ve çatlaklara tek tek yumurta bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar kabuk altına geçerek beslenmeye başlarlar. Daha sonra gövde de açtıkları galeriler içerisinde beslenirler.  Bir dişi 13-125 arasında yumurta bırakır. Yılda bir döl verir.

Zarar şekli nasıldır ?

Larvalar, elma ağaçlarının özellikle gövde ve kalın dallarının kambiyum kısmında beslenerek zarara neden olurlar. Bitkinin bu kısımlarında gözle görülebilen elips şeklinde kanallar açarlar. Böylece ağaçların hayati faaliyetlerinin azalmasına, gelişmelerinin yavaşlamasına, yaprakların küçülmesine, meyvelerin küçük, şekilsiz, tatsız ve kalitesiz olmasına ve hatta zararın yoğun olduğu dönemde ağaçların kurumasına neden olmaktadır. Ülkemizde elmacılık yapılan her yerde mevcuttur.

Bilinen konukçuları:

Yurdumuzda sadece elmada zarar yapmaktadır. Literatürde ise erik, armut, kayısı, akdiken, ve frenk üzümünde zarar yaptığı bildirilmektedir.

Mücadelesi:

Kültürel işlemlere özen gösterilmeli, budama sırasında ağaçları yaralamamaya dikkat edilmelidir. Budama sonrası mutlaka ağaç macununu kullanınız. Mart ve nisan aylarında 20 ağaçta ortalama 5’ er adet canlı larva görüldüğünüz takdirde mücadele etme vakti gelmiştir. 

Biyoteknik mücadele:

Besi tuzağı olarak hazırlanan  “1 lt karışım= 5 kısım su + 1 kısım pekmez + 3 gr ekmek mayası” karışımı  1-2 m yüksekliğe asılarak kitlesel yakalama yapılabilir. Tavsiye ederim etkili bir mücadele bir biçimidir ! 

Kimyasal İlk ilaçlama zamanı yumurta açılışına veya ilk ergin çıkışına göre saptanır.

  1. Yumurta açılışına göre ilaçlamayı başlatmak: Zararlı ile bulaşık kalın dallar kültür kafeslerine alınır. Bu kafeslerde ilk larva ve giriş deliklerinin görülmesiyle ilaçlamaya başlanır.
  2. İlk ergin çıkışlarına göre ilaçlamayı başlatmak: Elma bahçelerine asılan tuzaklarda ilk ergin görüldükten 15-20 gün sonra ilaçlamaya başlanır. Bunu takiben 20’şer gün ara ile 2 ve 3. ilaçlama yapılır.

 

Synanthedon myopaeformis  (Lepidoptera: Sesiidae) – Zararlının elma ağacında ki pupadan ergin çıkış zamanı

 

Exit mobile version