SÜMBÜL FUNGAL HASTALIKLARI

SÜMBÜL FUNGAL HASTALIKLARI

Pas Hastalığı (Uromyces scillarum f.sp. hyacinthi)  

        Yapraklarda eliptik veya köşeli, açık kahve renkte lekeler halinde belirir. Epidermis tabakasının altında teşekkül eden sayısız sporlar kolayca sağlıklı bitkilere de geçerler. Aynı belirtiler soğanlarda da görülür.

Mücadelesi:

Kültürel mücadele:

Botrytis Yanıklığı (Botrytis hyacinthi West.)

        Bitkilerin yaprak, sap, çiçek ve soğanlarında görülür. Yaprak kenarlarında önceleri sarı-kahve renkte beliren lekeler daha sonra iç kısma ilerler. Nispi rutubetin yüksek olduğu ortamlarda yaprak ve çiçeklerde boz-kahve-yeşil karışımı bir kül tabakası oluşur. Bu da bitkinin çürümesine neden olur. Büyük zararlar meydana gelebilir.

Mücadelesi:

Kültürel mücadele:

Kimyasal mücadele:

Siyah Sümüklü Çürüklük Hastalığı(Sclerotinia bulborum)

        Hastalık gelişmede duraklama ve ardından sararma ile başlar. Bu sararma soğana kadar bulaşır. Soğanlarda esmerleşme görülür. Çürüme soğanlara yayılınca saçma taneleri gibi siyah keseler oluşur.

        Fungus kışı toprakta geçirir. İlkbaharda yeniden gelişmeye başlar. Sporlar rüzgarlar ve soğanların üzerindeki kabuklar ile yayılır. Fungusun ilkbaharda gelişmesi üzerine, canlanan sporun uzantıları sümbüllerin toprak altı kısımlarına uzanır.

Mücadelesi:

Kültürel mücadele:

Hasta bitkiler sclerotlarını yaymadan dikkatlice uzaklaştırılmalı ve yakılmalıdır

Kimyasal mücadele:

Çiçek çürüklüğü hastalığı (Cylindrocephalum hyacinthi)

        Fungus sümbül çiçeğinde uzantılarını beyaz parçalar biçiminde ve bir yığın gibi oluşturur. Çiçekte kötü bir koku yapar. Özellikle came kanlardaki sümbüllerde görülür. En yaygın yeri Sovyetler birliğidir.

Exit mobile version