AnasayfaEntomolojiMeyve-Bağ Bitkileri

Doğu Meyve Güvesi (Grapholita molesta)

Türkçe ismi: Doğu Meyve Güvesi

İngilizce ismi: “Oriental fruit moth”  ya da  “peach moth”

Bilimsel ismi: Grapholita molesta (Syn: Cydia molesta) (Lepidoptera: Tortricidae)

molesta-larva

Grapholita molesta – Zararlının ilk dönem larvası (1 mm)

Nasıl bir böcektir ?

Kanat açıklığı 11-13 mm olan kelebeğin ön kanatları kahverengimsi siyah, arka kanatları gri pullarla kaplıdır. Kelebek istirahat halindeyken ön kanatlarının ortasındaki beyaz pullar ters “V” şeklinde görülür. Abdomen ve bacaklar gümüşsü pullarla kaplıdır. Yumurtalar 0,8 mm ve mercimek şeklindedir. İlerleyen dönemde yumurtada kırmızı bir halka belirir. Sürgünlerde beslenen larvalar pembe ve açık kırmızı, meyvede beslenenler ise kızılımtraktır. Olgun larva ortalama olarak 8,5 mm civarındadır. Pupası ise yine ortalama olarak 6 mm olmaktadır. 

grapholita-molesta

Zararlının ; genç larva, ergin larva, pupa, ergin ve zararına yönelik tasviri 

Nasıl yaşamaktadır ?

Kışı, olgun larva döneminde, ağaçların gövdelerindeki kabuk altlarında, yarık ve çatlaklarda, toprak üzerindeki çeşitli barınak ve çatlaklarda ördükleri kokon içerisinde geçirirler. Erginler Hale şeftali çeşidinin tam çiçeklenme döneminde çıkmaya başlar. Ortalama 50 yumurta bırakırlar. Yılda 4-5 döl vermektedirler.

Zarar şekli nasıldır ?

Larvalar konukçularının sürgün ve meyvelerine zarar verir. Larvalar şeftali sürgünlerinin ucundan veya yakınından sürgüne girerek açtığı galeride beslenir. Saldırıya uğrayan sürgün önce solar devrilir ve uçtan itibaren kurur. Yeni çıkan sürgünlerle ağaç çalılaşmaya gider.

Larvalar meyvelere daha çok meyvelerin sap çukurlukların da ki dal yaprakların temas ettiği yerlerden girerler. Şeftali meyvesine giren larva direkt çekirdeğe yönelir. Larvanın giriş ve çıkış deliklerinde zamk görülür. Bir meyvede birden çok larva beslenir.

Bilinen Konukçuları:

Birinci derecede şeftali ağaçlarının önemli zararlısıdır. Şeftali bahçelerine yakın olan ayva, armut, muşmula ve elma diğer konukçularıdır.

Mücadelesi:

Depo temizliğine önem verilmelidir. Meyveye yatmış şeftali ağaçlarında sürgün zararı ihmal edebilirsiniz; ancak fidanlıklarda fidanlar sürekli ilaçlı tutulmalıdır. Sürgünlerde ilk giriş deliği görüldüğü zaman ilaçlamaya başlanmalıdır. Erkenci şeftali çeşitlerinde ilaçlamaya gerek duymayınız. Diğer çeşitlerde cinsel çekici tuzaklarda 20 ergin ve % 5’ den fazla giriş deliği görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalıdır. Ayrıca ilk ergin yakalanmasından 400 gün derece sonra ilaçlamaya başlanır ve 20 gün sonra tekrarlanır. Geçci çeşitlerde ise 3 ilaçlamaya yapılır.

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁

Şükrü Kaynaş

Ne zaman fark edebiliriz acaba ? Zararlılar ve hastalıklar ile mücadele ettiğimizi zannedip, önümüze konulan bir besinin sadece kimyasaldan ibaret kansorejen bir madde olduğunu...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım :(