Entomoloji

[mk_fancy_title font_family=”none”]Entomoloji nedir ?[/mk_fancy_title]

mantid

Entomoloji terim olarak “Böcek Bilimi” ya da “Böcekler Bilimi” anlamına gelmektedir. Entomoloji, asıl olarak Zooloji’nin bir dalı ise de, yeryüzünde bulunan hayvan türlerinin aşağı yukarı dörtte üçünü oluşturan (Yaklaşık bir milyon tür) böceklerle ilgili bilgiler, ileride bildirileceği gibi, özellikle ekonomik önemleri dolasıyla ayrı bir bilim halinde gelişmiştir. Fakat Son yıllarda, bitki korumacılarca entomoloji kelimesinin anlamı daha geniş olarak anılmakta ve zararlı diğer hayvan (özellikle Arthopoda) türlerini de kapsadığı kabul edilmektedir.

Dünya üzerinde yayılış alanları çok geniş olan böceklerin insanlarla olan ilişkileri, faydaları ve zararları nedeniyle insan tarihi kadar eskidir. Böceklerin çoğu bitki ile beslendiklerinden yaşam şekilleri bakımından zararlı olmaktadır. İnsan hayvan ve bitkilere zararı inanılmayacak kadar çoktur. HOWARD’ a göre İnsanlar, ancak hastalık ve zararlılardan arta kalan mahsulü elde eder, fakat bunun bir kısmını da gene onlara kaptırır. Dünyadaki mahsulün 1/3’ü böcekler  tarafından yok edilmektedir. Genel olarak ürün kaybına sebep olan çeşitli faktörler (iklim, iç hastalıklar, bakteriler, parazit mantarlar, zararlı hayvanlar gibi) varsa da bunlar arasında en önemli olanı  böceklerdir. Örneğin insanın yakından tanıdığı hamam böcekleri, yarım kanatlılar, güveler, karıncalar, termitler, bitler, çekirgeler, pireler, tahta kuruları, sinekler gibi toplam 10.000 tür, tam anlamıyla bir sorun halindedir. Mesela bir çekirge sürüsü 2 milyon bireyden oluşabilir ve ortalama ağırlığı 50.000 ton olabilir. Yine böceklerin çoğalma gücü oldukça fazladır.  Bir çekirge günde l.000, termit 15.000 yumurta bırakabilirler.

Böceklerin Zararlarını kısaca sıralarsak:

  • Bitkilerin muhtelif kısımlarının tamamen yenmesi veya bazı kısımlarının kemirilmesi, 
  • Bitki öz suyunun emilmesi  ile bitki fizyolojisinin etkilenmesi, 
  • Bu emme sırasında  muhtelif hastalık nedenlerinin sağlamlara bulaştırılması, üzerinde faaliyet gösterdikleri bitkilerde çürümeye sebep olmaları 
  • Ayrıca taşıdıkları hastalıklar nedeniyle insanlara da hastalık nakletmeleri ve milyonlarca insanın ölümüne sebep olmaları 
  • Taşıdıkları parazitler nedeniyle et, süt, yumurta vs. maddelerin bozulması, sayılabilir.

 ants-newcastle-pest-control

Bunun yanısıra ürünlerinden  yararlandığımız böcekler de vardır Bal arıları, ipek böcekleri, boya imalinde kullanılan kabuklu bitler gibi. Çiçekli bitkilerin 2/3’si tozlaşma için böceklere ihtiyaç duyarlar. Döllenme de rol oynayan böcekler ki bu grubun başında bal arıları gelmektedir ve bu alanda temin ettikleri  fayda, verdikleri balın 6-10 misli degerindedir. Zararlı böcekleri öldürmek suretiyle faydalı olan böcekler üretilerek, biyolojik savaşta kullanılmaktadır. Bir de toprağı delik deşik ederek havalanmasını ve gübrelenmesini temin edenler de vardır.

Bitki Koruma’nın görevi bitki zararlıları ve hastalıklarının, bunların sebeplerini, korunma ve mücadele yollarını araştırmaktadır. Elde edilen pratik bilgilerin üretim sahasına ulaştırılarak tarım ürünlerinin ve bitkilerin sağlam kalmasını sağlamak Bitki Koruma’nın amacıdır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım :(