BAKTERİYEL HASTALIKLARFitopatolojiSebze Bitkileri

Kavunda görülen bakteriyel meyve lekesi hastalığı – Acidovorax citrulli

Bakteriyel Meyve Lekesi (Bacterial Fruit Blotch)
Hastalık Etmeni: Acidovorax citrulli
Sinonim ismi= Acidovorax avenae subsp. Citrulli

Hastalık belirtileri nasıl olmaktadır?

Kavundaki kotiledon ve yaprak lezyonları açık kahverengidir. Genellikle karpuza kıyasla nekroz daha çabuk gelişir ve daha çok görülür. Belirtiler meyve türüne göre değişir. Düz kabuklu meyvelerde lezyonlar nokta şeklinde lekelerden küçük şişkin ya da çökük dairesel alanlara kadar çeşitlilik gösterir. Ağ oluşumu kesintiye uğrayabilir ve çökük lezyonlarda sulanma meydana gelebilir. Lezyonlar her zaman kabukta dışarı doğru genişlemese de, meyve yüzeyinde başlayan lezyonlar genellikle konik bir biçimde içe doğru genişler. İç lezyonlardan sekonder meyve çürüklüğü gelişebilir. Bütün kavun türlerinde ayrıca epidermal çatlaklar ve kabuksu lezyonlar gibi başka meyve belirtileri de görülebilir.

Hastalığın gelişme koşulları nelerdir ?

Acidovorax citrulli, tohumla taşınan ve tohumla yayılan bir patojendir. Bulaşık tohum ya da enfekteli transplantasyonlar çoğunlukla salgınlara yol açan primer inokulum kaynağıdır.

Kendiliğinden yetişen bitkiler ve ağaç kavunu gibi kabakgil türleri de inokulum kaynağı olarak rol oynayabilir. Acidovorax citrulli, konukçu doku olmadan toprakta uzun süre canlı kalamaz. Bu da demek oluyor ki topraktan bulaşan bir hastalık değildir.

Yüksek bağıl nem, yoğun çiğ oluşumu veya yağmur, yüksek hava sıcaklıkları ile birleştiğinde enfeksiyonu ve hastalık gelişimini kolaylaştırır. Bakteriler sıçrayan yağmur, sulama suyu, insan ve ekipman aracılığıyla yayılır. Meyveler, gelişimin erken aşamasında stomalardan enfekte olabilir. Yaralı olmayan olgun meyvelerin enfeksiyona açık olmadığı düşünülür ancak aşınmalar veya başka yaralar, patojenin girmesine neden olarak meyveyi enfekte edebilir. Acidovorax citrulli’nin bitkide sistemik olarak ilerlemediği bilinir. Yaprak belirtileri çoğu zaman diğer kabakgil patojenlerinin (örn. Didymella bryoniae) neden olduğu belirtilerle karıştırılabilir.

Mücadele olarak ne yapabiliriz?

Hastalık tohumdan bulaştığı için onaylanmış bir tohum sağlığı test yöntemi kullanarak Acidovorax citrulli barındırmadığı kesinleşmiş tohumları kullanmak en önemli bir başlangıçtır. Ama hakikatleri konuşmak gerekilirse ülkemizde bu yöntemle analiz yapan kuruluş çok nadirdir.

Bitki kalıntılarını parçalanmasını hızlandırmak için yetiştirme ortamından uzaklaştırın ve kendiliğinden çıkan fideleri sökün. Bu hastalık görüldüğü takdirde en az üç yıl boyunca kabakgiller ekimi yapmayın ve yetiştirme ekipmanları ve tarla çalışanları için bir sterilizasyon programı uygulayın. Transplantasyonlara ve büyüme sezonu boyunca bakır bazlı ürünlerin uygulanması, hastalığın ortaya çıkma ve yayılma riskini en aza indirmeye yardımcı olabilmektedir.

Hastalık hakkında fotoğraflar:
Yapraklarda görülen belirtiler:

Meyvelerde görülen belirtisi:

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁

Şükrü Kaynaş

Ne zaman fark edebiliriz acaba ? Zararlılar ve hastalıklar ile mücadele ettiğimizi zannedip, önümüze konulan bir besinin sadece kimyasaldan ibaret kansorejen bir madde olduğunu...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım :(