AnasayfaEntomolojiMeyve-Bağ Bitkileri

Armut Kaplanı (Stephanitis pyri)

Türkçe ismi: Armut Kaplanı

Bilimsel ismi:  Stephanitis pyri   (Heteroptera: Tingidae)

Nasıl bir böcektir ?

Erginleri 3-4 mm uzunlukta, 2 mm genişlikte olup vücudu yassı ve geniş, çok süslü bir böcektir. Üstten bakıldığında saydam olan ön kanatları arı peteği gibi desenlidir. Uçları ve orta kısmı duman renginde gölgelidir. Göğüs ve karın kahverengi-siyah, bacakları koyu sarı renklidir. Nimfleri erginden farklı görünüşte , renkleri siyahtır ve karnın iki yanında 12 adet çıkıntı bulunmaktadır.stephanitis-pyri-art

Yaşayışı nasıldır ?

Kışı ergin halde ağaç kabukları altında, taşlar arasındaki oyuklar içerisinde ve kurumuş yapraklar arasında geçirirler. Nisan ayından itibaren kışlaklarını terk edip 9-10 gün yaprakların özsuyu ile beslenir ve çiftleşirler. Mayıs başından itibaren teker teker ortalama 21-127 kadar yumurta bırakır. Yılda 2-3 döl verir. Ekim ayından sonra kışlaklara çekilirler.

Zarar şekli nasıl olur ?

Zararlı yaprakların öz suyunu emerek, yapraktaki klorofili yok eder, sarımsı beyaz lekelerin meydana gelmesine neden olur. Yaprağın alt yüzeyinde biriken pislikleri ve salgıladıkları tatlımsı maddeler yaprağın solunum yapmasını engeller ve yanıkların meydana gelmesine neden olur. Yoğunluğun yüksek olduğu durumda, sürgünler tam olgunlaşamaz, meyveler küçük ve kalitesiz olur.

Bilinen Konukçuları:

Polifag bir zararlıdır. Birinci derecede elma, armut ve ayva zararlısıdır. Ayrıca erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali, fındık, ceviz, kestane muşmula kavak söğüt zararlısıdır.

Mücadelesi: İlk ilaçlama nisanda, erginlerin kışlaklarından çıkıp yapraklara geçtiği, fakat henüz yumurta bırakmadığı dönemde yapılır. Nisan ayından itibaren bahçenin çeşitli yerlerinden  10 ağaçta sayım yapılır. Ağacın 4 yönünden bir dal ve her daldan 3’er yaprak toplanır. Yapılan sayımda yaprak başına ortalama 0,5-1 adet ergin düşerse mücadeleye karar verilir. Haziran ayında aynı yöntemle yaprak başına 2-4 ergin veya nimf düşerse 2. ilaçlamaya geçilir. İkinci ilaçlama, yumurtaların çoğunlukla açıldığı, yani birinci döl nimflerinin yoğun olduğu zamanda, haziranda yapılır.

Armut Kaplanı Yapışkan bir madde üretir, ağaçlar sanki bala bulanmış gibi olur. Bu durumda hiç bir kimyasal madde etki etmez. Size tavsiyem Ağaçları arap sabunuyla yıkama yapın hem ağaçların yapışkanlığı gider hemde zararlı popülasyonu %40 azaltmış olursunuz bundan sonra ki aşamada sağlıklı mücadele yapmak isterseniz bildiğimiz uğur böcekleri bahçenize salınım yaparsanız (Çoğaltıp satan firmalar mevcuttur) Bu zararlıyı kontrol altına almış olursunuz.

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁

Şükrü Kaynaş

Ne zaman fark edebiliriz acaba ? Zararlılar ve hastalıklar ile mücadele ettiğimizi zannedip, önümüze konulan bir besinin sadece kimyasaldan ibaret kansorejen bir madde olduğunu...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım :(