AnasayfaFitopatolojiFUNGAL HASTALIKLARMeyve-Bağ Bitkileri

Bağlarda Kurşini Küf Hastalığı (Botrytis cinerea Pers.)

Hastalık Etmeni: Botrytis cinerea Pers.

Nasıl bir hastalıktır ?

Fungusun eşeyli formu Botryotinia fuckeliana (de Bary) Whetzel’dir. Bağlarda sadece eşeysiz formu görülür. Miselleri kalın, kahverengi ve bölmelidir. Konidiumlar 10-12 x 8-10 mm boyutlarında kül renkli, limon şeklinde veya yuvarlaktır. Tek hücrelidir. Üzüm salkımı gibi konidioforlara bağlı olarak bulunurlar. Konidioforlar uzun ve dik bir şekilde dallanmışlardır. Koyu renkli olup uçlara doğru renkleri açılmaktadır, ortalama boyları 1-3 mm dir. Konidiumlar 18 °C de (optimal) çimlenir.Çimlenme ortamında serbest su bulunmadığında çimlenme olabilmesi için hava orantılı neminin en az  %90 olması gerekir.Hastalıkların,zararlıların,dolunun ve kuşların yol açtığı yara yerleri hastalık etmeni için kolay bir giriş yoludur.

Fungusun üç ayrı şekilde kışladığı saptanmıştır. Bağ kenarlarında yere dökülen hastalıklı taneler üzerinde spor, misel ve sklerot şeklinde, hastalıklı tane sapları üzerinde spor, misel şeklinde ve hastalıklı salkım sapları üzerinde spor ve misel şeklindedir. Bilhassa hastalıklı bitki artıklarının toprakla temas ettiği noktalarda fungus çok faal bir şekilde kışlayabilmektedir.

Etmenin ilkbaharda gelişmesi Mart ayı sonlarında olmaktadır. Hastalıklı bitki artıklarında gelişen fungus, fazla bir sıcaklığa ihtiyaç duymamaktadır. Gelişmesine ilkbahar ve yaz mevsiminde devam ederek taneler normal olgunluk devresine gelince ilk enfeksiyonu yapmaktadır. Enfeksiyon için mutlak su damlasına ihtiyaç vardır. İnkubasyon müddeti 3-5 gün arasında değişmektedir. Marmara Bölgesinde ilk enfeksiyonlara Eylül ayı başlarında rastlanmaktadır. Bilhassa sonbaharda iyi gelişen fungus kışa doğru hastalıklı bitki dokuları üzerinde tipik sklerotları oluşturur. Sklerotlar 2-4 x 1-3mm boyutundadır. .Önce açık renkli ve yumuşak olan bu organlar kış aylarında koyu renkli sert bir görünüş alır ve fungusun kışlık formunu oluştururlar.

Botrytis cinerea kısaca hayat döngüsü
Botrytis cinerea kısaca hayat döngüsü

Zarar şekli nasıldır ?

Hastalık, elverişli koşullarda bitkinin tüm yeşil kısımlarında görülebilirse de daha sık tanelerde zarar yapar. Tanelerde önce 3-5 mm çapında yuvarlak, pembemsi, kızıla yakın lekeler halinde görülür. Leke büyüdükçe rengi de koyulaşır. Leke tane üzerinde homojen bir şekilde büyür. Parmakla bastırıldığında hastalıklı kabuk etli kısmından kolayca ayrılır. Hastalık ilerledikçe salkım ve taneler gri renkte bir küf tabakasıyla kaplanır. Taneler çatlar, çok ileri devrede buruşur ve meşinleşmiş gibi bir hal alır. Hastalık, olgunlaşmış salkımlarda direkt olarak ürünün kaybına neden olmaktadır. Özellikle Marmara Bölgesinde geç hasat edilen üzüm çeşitlerinde yaygınlık göstermektedir.

Bilinen diğer konukçuları

B.cinerea ‘nın çok sayıda konukçusu vardır. Asma, süs bitkileri, meyveler, sebzeler, endüstri bitkileri, çeşitli orman ağaçları, makiler, çalılar ve hayvan yemi olarak kullanılan bitkiler konukçuları arasındadır.

Mücadelesi

Kültürel önlemler olarak yapabilecek uygulamalar:

Hastalıkla mücadelede kültürel önlemler çok önemli bir yer tutar. Hatta kimyasal mücadele kadar önemlidir.

  1. Asmalarda güneşlenme ve havalanmayı temin etmek için iyi bir yeşil budama yapılmalıdır.
  2. Ayrıca üzümler sonbaharda fazla geciktirilmeden hasat edilmeli ,SO2 gazı ile fümige edilerek soğuk hava depolarına yerleştirilmelidir.
  3. Bağlar üzümlerin olgunluk mevsiminde fazla sulanmamalı, fazla çiftlik gübresinden ve aşırı azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır.
  4. Salkımlarda yara yeri açan (özellikle Salkım güvesine karşı) hastalık zararlılara karşı çok iyi bir mücadele yapılmalıdır.

Kimyasal yöntemler olarak uygulamalar:

Ne yazık ki bu hastalığa karşı kültürel, biyoteknik ve biyolojik yöntemler bu hastalığa karşı mücade etmekte yeterli olmuyor ama şunu unutmamak gerekir ki tek başına kimyasal mücadele etkili olmamaktadır. Aşırı ilaçlama hiç bir zaman çözüm değildir aynı zamanda çevre ve insan sağlığına zararlı olmaktadır.

Bu hastalık kimyasal ilaçlara direnç kazanabilen bir hastalıktır. O yüzden etkili bir mücadele bir biçimi şarttır. Piyasada bir çok değişik etken maddeye sahip ilaçlar mevcuttur. Ben burada şu ilaç iyidir gibisinden yorum yapmak istiyorum. Unutmayın en iyi ilacı kullansanız bile bilinçsizce ve üstün körü kullanımlar hiç bir zaman fayda vermeyecektir.

Eğer bu hastalık konusunda mücadele bakımından daha detaylı bilgi almak isteyen varsa aaşağıda yorum kısmından ya da “iletişim”  bize ulaşıp uzman arkadaşları sizler yardımcı olur. Ortalama 2-3 iş günü içerisinde size dönerler.

Unutmadan sitemize destek ve teşekkürlerinizi esirgemeyin sağlıcakla kalın…

 

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁

Şükrü Kaynaş

Ne zaman fark edebiliriz acaba ? Zararlılar ve hastalıklar ile mücadele ettiğimizi zannedip, önümüze konulan bir besinin sadece kimyasaldan ibaret kansorejen bir madde olduğunu...

5 Yorum

  1. Selamlar
    Manisa / Turgutlu dan yazıyorum,
    Çekirdeksiz üzüm bağlarında bu yıl aşırı çürüme meydana geldi,üreticiler bilinçsizce kimyasal ilaç kullanmakta (swich,mentos gibi) fakat hastalık önlenmektedir.Bazi ureticilerde toz kireç ,kükürt ve peynir mayası bile kullanmakta yine sonuç alamamaktadır.Bolgemizde ciddi ürün kayıpları oldu,maalesef hiçbir yetkilide bu hastalıkla ilgili bilgi sahibi olmadığı için çiftçilere destek olamadığı için zararimiz artmıştır.Hastaliga engel olamadığımız için üzümleri olgunlaşmadan
    erken kestik zorunda kaldık.
    Üründe kilo ve kalite kaybımiz oldu.

  2. Selamlar
    Manisa / Turgutlu dan yazıyorum,
    Çekirdeksiz üzüm bağlarında bu yıl aşırı çürüme meydana geldi,üreticiler bilinçsizce kimyasal ilaç kullanmakta (swich,mentos gibi) fakat hastalık önlenmemektedir.Bazi ureticiler caresizlikten toz kireç ,kükürt ve peynir mayası bile kullanmakta yine de sonuç alamamaktadır.Maalesef hiçbir yetkili de bu hastalıkla ilgili bilgi sahibi olmadığı için çiftçilere destek olamadigi için zararimiz artmıştır.Kursuni küf hastalığına engel olamadığımız için üzümleri olgunlaşmadan
    erken kesmek zorunda kaldık.
    Üründe kilo ve kalite kaybımiz oldu.
    Saygılarımla

  3. Merhaba doğa sever dostlar,
    Üzüm/asma sevgisi dedelerimden geçti.Gençliğimde görmediğim hastalıklarla boğuşuyorum.İlginç örnek kurşuni küf denen illet.Şükrü Bey’in makalesini ilgi ve beğeni ile okudum.Bağışlayacağını umarak bir eleştiri yöneltmek istiyorum;kültürel önlemler konusuna derinlemesine girmemiş.Örneğin hasta salkım ve taneler toprağa karışıyorsa, bunlar nasıl ve hangi yöntemlerle temizlenir?
    Bir de küçük not düşmek istiyorum:bir dostun desteği ile Fransa’ya gittim.İlk ziyareti bağlar bölgesine yaptım,çünkü hastalıklarla nasıl mücadele ettiklerini görmek istiyordum.Bizdeki hastalıkların hiç birine raslayamadım.Ayrıca kimysal ilaç kullanımının son derece kısıtlı olduğunu öğrendim.”Başarılı sonucun nedeni kültürel mücadele,”dediler.
    Başarılı ve mutlu yaşamanızı diler,doğaya gönül ve emek verenlere saygılar yollarım…

  4. Merhaba iyi günler. Mücadele yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorum. Dönüş yaparsanız sevinirim.. 0532 152 4595

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım :(