AnasayfaFitopatolojiFUNGAL HASTALIKLARSüs Bitkileri

Schefflera Bitkisi Fungal Hastalıkları

SCHEFFLERA

Schefflera’lar Güney deniz adaları, tropikal ve subtropikal Asya bölgeleri için yerlidir. Şemsiye ağacı gibi bu grubun birçok üyesi doğal yetişme alanlarındaki çalı ve ağaçlardır. Geniş ölçülerinden ve gösterişli yaprak şekillerinden dolayı Schefflera’ lar özel bitkiler olarak kullanılırlar. Genelde çekirdekten veya 18 ile 32 derece arasındaki sıcaklık ve 5000 ile 7000 ft-c ışık şiddetindeki doku kültürü bitkiciklerinden ve kesik ağaç gövdelerinden üretilir. Bazı üreticiler bu bitkiyi tamamen güneşte üretirler. Schefflera’ ların içerde kullanımını sınırlayan en az 150 ft-c ışık şiddeti gereklidir. Schefflera’lar kökleri, sapları ve yaprakları enfekte eden pek çok fungal ve bakteriyel hastalıkların saldırısına maruz kalırlar. 

FUNGAL HASTALIKLAR

ALTERNARİA YAPRAK LEKESİ

Etmen: Alternaria panax

Belirtiler: Büyük, koyu kahverengi ve siyah yaprak lekeleri yaprağın herhangi bir yerinde ve bazen saplar ve petioller üzerinde görülür. Şiddetli enfeksiyonlar genellikle yaprak dökülmesine neden olur ve bitkiye kök çürüklüğünden kaynaklanan benzer yaprak kayıpları sonucu ortaya çıkan seyrek yaprak görünümüne benzer bir görüntü verir. Yaprak lekesi ıslak gözükür ve birkaç gün içinde bütün yaprağa yayılabilir. Sıçrayan sular yerdeki hastalıklı yapraklardan yerden 1 kaç metre yükseklikteki yapraklara Alternaria panax’ ların conidialarını taşıyabilir. Hastalık etmeni 17 ile 30 0C arasındaki sıcaklıklarda aktif olup,  en büyük zararı 24 ile 27 0C sıcaklıklarda meydana getirir.

Mücadele: Yaprakları kuru tutmak fungisit’ lere hiç gerek duyulmaksızın bu hastalığı kontrol altında tutacaktır. Önerilen dozdan daha yüksek oranda gübre kullanımı da önemli ölçüde schefflera ve bodur schefflera’ da ki hastalık şiddetini azaltır. Schefflera’ lar yeni yaprakların bozukluğuyla karakterize edilen phytotoxic reaksiyonlara çok fazla meyilli olduğu için, sadece birkaç tane fungisit bu bitki üzerinde güvenli ve etkilidir. Chlorothalonilin de içinde bulunduğu çoğu kimyasal Schefflera’ da ki Alternaria yaprak lekesini etkili şekilde kontrol etmelerine rağmen  yaprak bükülmeleri şeklinde fitotoksiteye neden olduklarından güvenle kullanılamazlar. Mancozeb ve iprodione’ yi schefflera üzerinde kullanmak çok etkili ve güvenlidir. Benomyl’ in schefflera üzerindeki Alternaria yaprak lekesinin şiddetini önemli ölçüde arttırdığı görülse de, thiophanate methyl bileşiklerde hem toprak hemde yaprak uygulamasında aynı etki görülmemiştir.

PHYTOPHTHORA YAPRAK LEKESİ

Etmen: Phytophthora parasitica

Belirtiler: Phytophthora yaprak lekesinin belirtileri, lekelerin genellikle ilk olarak yere yakın yapraklarda gözükmesinin haricinde, aslında Alternaria yaprak lekesinin belirtileriyle aynıdır.

Mücadele: Bitkiler sırta ekim yöntemine göre dikilmelidirler. Hastalıksız viyoller ve viyolleme araçları kullanılmalı. Tepeden sulama ve yağmur sularına maruz bırakma en aza indirilmeli. Çoğu fungisitler phytotoxic olabilir, fakat fosetyl aluminum,  etridiazole ve metalaxyl phytophthora yaprak lekesi için güvenli ve etkilidir. İlaç uygulamaları, yetiştirme ortamlarına ve eğer bitkiler yerde yetiştiriliyorsa viyollerin çevresindeki topraklara yapılır.

PYTHİUM GÖVDE VE KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ

Etmen: Pythium splendens ve Pythium irregulare

Belirtiler: Zayıf çimlenme ve çıkış veya çıktıktan sonra fide kaybı çökerten hastalığının genel belirtileridir. Pythium splendens, schefflera tohumlarının ve filizlerinin en yaygın hastalık nedeni olmasına rağmen, Alternaria, Fusarium, Phytophthora, Pythium ve Rhizoctonia spp.’ ni de içine alan çoğu organizmalar bu hastalığın sorumlusu olabilirler. Daha yaşlı bitkilerde gövde ve kök çürüklüğü önemli bir problemdir. Etkilenen kök sistemi cılız ve koyudur, dokunulduğu zaman, dış yüzeyleri iç yüzeylerden kolaylıkla ayrılır.

Mücadele: Hastalıklı organizmaların teşhisi bu hastalıkların kontrolünde en önemli basamaktır. Phytophthora yaprak lekesi için bahsedilen uygulamaların aynısı kullanılır. Önerilen orandan daha yüksek orandaki gübreler, bodur schefflera’ daki Pythium kök çürüklüğünün şiddetini azaltır. Araştırmalar en iyi fungicidal kontrolün metalaxyl’ le sağlandığını göstermektedir.

RHİZOCTONİA YANIKLIĞI

Etmen: Rhizoctonia solani

Belirtiler: Rhizoctonia yanıklığı öncelikle yaz süresince veya daha sıcak aylarda ortaya çıkar. Çökerten hastalığı schefflera filizleri için ciddi bir sorun olabilir. Bu hastalık bir haftadan kısa bir süre içinde gelişebilir, böyle bitkiler sık sık dikkatlice kontrol edilmeli. Kahverengi, düzensiz lekeler yaprağın herhangi bir yerinde olabilir, fakat genellikle çoğu zaman bitkinin daha ıslak olan kök boğazı kısmında görülür. Hastalık hızlı yayılır ve bütün bitki kahverengi bir ağ ile patojenin miselyumlarıyla kaplanır.

Mücadele: Patojensiz viyolleme ortamı bütün toprak kaynaklı patojenlerin kontrolünde birinci basamaktır. Bitkiler patojensiz tohumlardan üretilmeli veya sterilize edilmiş kaplarda yüksek yerlerde yetiştirilmeli. Bu patojenler toprakta bulunduğu için bitkinin kök ve gövdesi en uygun hastalık kontrolünün sağlanması için bir fungisit ile tedavi edilmelidir. Thiophanate methyl ve iprodione etkili maddeli fungisitler bunu en iyi şekilde başarmaktadırlar. 

FİZYOLOJİK HASTALIKLAR

AMONYUM TOKSİTESİ

Etmen: Yüksek oranda amonyumlu gübre kullanımı

Belirtiler: Yaprakların iç damar kısımları sararır ve kahverengileşir. Ayrıca yapraklar çukurlaşır ve aşağı doğru döner.

Mücadele: Amonyumdan daha yüksek oranda nitrat  içeren gübreler kullanılmalı, özellikle bitkilerin yavaş geliştiği bir zamanda veya kış esnasında 15 cm’ den daha küçük genç fideler en fazla amonyum toksitesine karşı duyarlıdırlar.

BENDİOCARB FİTOTOKSİTESİ

Etmen: Bendiocarb’ ın yetiştirme ortamına uygulanması

Belirtiler: Bendiocarb’ ın yetiştirme ortamına sadece bir kez uygulanması nekrotik lekelere, uç nekrosislere, yaprakların çukurlaşmasına ve bükülmesine neden olur.

Mücadele: Her zaman uygulama oranları, uygulamalar arasındaki süre ve özellikle uygulama yerleri için pestisit etiketlerine uyulmalı. Yapraklara uygulanmak üzere yapılan ürünler yetiştirme ortamında köklere uygulanması her zaman güvenli değildir.

EDEMA (ÖDEM)

Etmen: Su kullanımı ve su alımı arasındaki dengesizlik

Belirtiler: Bitkilerin yapraklarının alt tarafında rahatlıkla görülebilen, yaprakların dış yüzeylerinde siğilli ve büyük bir yapı oluşur. İlerleyen safhalarda yaprak kenarlarının 1 cm’ lik dış kısmı açık yeşil bir görünüm alır ve yağlı görünüme sahiptir.

Mücadele: Bitkilerin hızlı gelişemediği yılın serin zamanlarında su kullanımına dikkat edilmeli. Soğuk toprak ve ılık hava koşulları bazı süs bitkilerinde edema’ ın oluşmasına yol açabilir. Yer ısıtması daha önce kış aylarında edema hastalığına yakalanan bitki üretimi yapılan seralarda yardımcı olabilir.

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁

Şükrü Kaynaş

Ne zaman fark edebiliriz acaba ? Zararlılar ve hastalıklar ile mücadele ettiğimizi zannedip, önümüze konulan bir besinin sadece kimyasaldan ibaret kansorejen bir madde olduğunu...

8 Yorum

  1. Schefflera bitkimin yapraklarında yapışkan bir sıvı var ve yaprakların üstünde bit gibi bir şeyler var. Bitkimi nasıl tedavi edebilirim.

    1. Merhabalar, Muhtemelen bahsettiğiniz sorun yaprak biti zararlısıdır. Burada ki linkte: https://goo.gl/JiiCBH
      Evde hazırlayabileceğiniz ilaçları anlatmış bulunmaktayız. Yaprak bitlerine karşı etkili ilaçlar vardır size hazırlaması hangisi kolay geliyorsa istediğinizi uygulayabilirsiniz.
      Saygılarımla

  2. Merhaba benim scheffleralarım ölüyor iki çok sağlıklı çiçeğim yok oldu şimdi elime kalan son çiçeğim de ölmek üzere yaprakları soldu ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim

  3. Benim scheffflene bitkisinin yaprakiarı yapış yapış oldu ve döküiüyor.nasil bir ilaç tavsiye edersiniz

  4. Merhaba.Benim şefleramın yaprakları sararıp dökülüyor ve yaprak üzerinde açık kahve-hardal rengi gibi lekeler mevcut ne yapmalıyım yardımcı olurmusumuz

  5. İyi günler. Sizi Azerbaycandan rahatsız ediyorum. Mümkünse mesajımı cevaplarsanız çok memnun olurum. Ben bir var Şeflera bitgisi aldım ve biraz büyük saksıya diktim. qAYET iyi görünüyordu. Mutfakta sıcakta belki kaldi diye dusunuyorum yapraklari asagiya dogru inmis ama sararma falan yok acaba kucuk saksiyami dikmeliyim yardimci olun lutfen

  6. Hayirki gunler benim karanfil cicegimin yapraklarinda bite benzeyen ama ayaklari olmayan yani canli olmayan seyler cikti bunlar yapraklarini yumusatiyor ve sarartiyor nedir acaba yardimci olurmusuniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım :(